HEJA SCHYSST

HEJA SCHYSST

HEJA SCHYSST

HEJA SCHYSST

HEJA SCHYSST

HEJA SCHYSST

Slider

Varje fotbollsmatch är full av ögonblick som betyder allt. Avgörande passningar, magiska mål och osannolika räddningar. Jubel och ren glädje. Men också missade chanser, insläppta mål och obegripliga domslut. Tårar och besvikelse. I dessa stunder är publikens stöd och du som supporter avgörande. En fantastisk vinst kan bli ännu mer underbar. Och ett nederlag lite mindre tungt att bära.

Heja schysst är ett initiativ och samarbete mellan Pantamera och Friends som uppmärksammar och uppmuntrar till schyssta beteenden under Fotbollsfesten den 3-6 augusti 2023 i Norrköping. 

Det handlar om att hylla, hissa och höja sina egna spelare. Utan att sänka andra. För att ingen ska behöva spela, eller gå av planen med en klump i magen. Och alla vi som älskar fotboll – föräldrar, kompisar, syskon och fans – kan ju faktiskt vara på olika sidor av planen, men ändå tillsammans på samma fotbollsfest. Genom att heja schysst gör vi fotbollen till en fest för alla.

Så här kan alla "Heja schysst"

Innan match
Prata om att heja schysst med andra! Prata med andra vuxna om hur ni tillsammans ska agera och heja schysst.
Finns det vissa ord ni föredrar eller positiva beteenden ni kan förstärka genom att heja på? Tillsammans är ni den schysstaste hejarklacken!

Under match
Ha ett schysst språkbruk! Hur du agerar och vad du säger påverkar spelarnas beteende och klimatet under matchen.
Ha ett schysst språkbruk till och om andra.

Efter match
Uppmuntra till möjligheten för nya kompisar!
Andra lag är förvisso motståndare i matchen men uppmuntra att bjuda in till gemenskap mellan lagen efter matchen är slut.
Motståndarna är andra jämnåriga med samma intresse – alltså möjliga vänner!

Så här kan du som förälder "Heja schysst"

Innan match
Lyssna! Hur känner ditt barn, är barnet förväntansfull eller orolig över något? Hur vill ditt barn att du ska heja under matcher?
Ställ frågor om ditt barns funderingar och tankar, och lyssna på svaren.

Under match
Beröm positiva beteenden! Att ha roligt och vara en del av en gemenskap är för många barn viktigare än prestationerna och resultat.
Det är därför viktigt att berömma och heja på annat än prestation, så som ett schysst beteende eller att barnen vågar testa nya saker.

Efter match
Stötta! Om ditt barn upplever att något oschysst hänt är det viktigt att låta barnets berättande stå i centrum.
Ta dig tid att lyssna och ta barnets tankar och känslor på allvar.

Så här kan du som supporter "Heja schysst"

Innan match
Prata om schysst beteende med spelarna! Prata med spelarna om hur de kan agera schysst vid matcherna. Låt dem gärna komma med egna förslag men stötta upp om det behövs. Schysst agerande kan tex vara att peppa lagkamraterna, hälsa på motståndarna innan match och tacka ordentligt efter.

Under match
Heja på alla! Alla mår bra av att bli hejade på, peppa och heja därför på alla som spelar.
Du skapar också ett schysst klimat genom att hälsa på de du möter.

Efter match
Var nyfiken! Ställ frågor till spelarna om hur matchen kändes. Vad var roligast? Testade dem något nytt? Var det något som kändes mindre bra? Kom ihåg att lyssna på de svaren du får och Heja ännu schysstare nästa match

Välkommen till min stad! Allas rätt att vara med är en av de viktigaste byggstenarna Norrköpings Fotbollsfests och Svensk fotbolls värdegrund. Jag är en stolt ambassadör för projektet!
Välkommen till min stad! Allas rätt att vara med är en av de viktigaste byggstenarna Norrköping Fotbollsfests och Svensk fotbolls värdegrund. Jag är en stolt ambassadör för projektet!
Ken Sema
Ken Sema
Svenska Fotbollslandslaget
Svenska Fotbollslandslaget
Slider

HUVUDSPONSORER NORRKÖPINGS FOTBOLLSFEST

Slider

PARTNERS

Slider

Bli domare hos oss!

Bli funktionär hos oss!