”Heja Schysst”

Fototävling

Är du en stolt supporter som älskar att fotografera barnens fotoäventyr, vare sig det är på eller vid sidan av planen? Nu har du chansen att vinna fina priser genom din bild!

Främja en atmosfär av schyssthet genom foto

Fototävlingens tema är ”Heja Schysst”. Vi uppmanar dig att fota och dela bilder som exemplifierar schysst beteende och positivt bemötande. Dina foton kan visa vänliga gester, respekt för motståndarna, glädje i spelet eller ögonblick av solidaritet på planen. Låt din kreativitet flöda och hjälp oss att främja en atmosfär av schyssthet och respekt inom fotbollen.

Vi strävar efter att skapa en mer hållbar och schysst framtid. Ditt bidrag kan inte bara inspirera andra, utan även ge dig chansen att uppleva en oförglömlig Fotbollsresa till London för två personer.

Så här kan alla ”Heja schysst”

Innan match

Prata med andra vuxna om hur ni tillsammans ska agera och heja schysst. Finns det vissa ord ni föredrar eller positiva beteenden ni kan förstärka genom att heja på? Tillsammans är ni den schysstaste hejarklacken!

Som förälder – Lyssna! Hur känner ditt barn, är barnet förväntansfull eller orolig över något? Hur vill ditt barn att du ska heja under matcher? Ställ frågor om ditt barns funderingar och tankar, och lyssna på svaren.

Som ledare – Prata med spelarna om hur de kan agera schysst vid matcherna. Låt dem gärna komma med egna förslag men stötta upp om det behövs. Schysst agerande kan tex vara att peppa lagkamraterna, hälsa på motståndarna innan match och tacka ordentligt efter.

Under match

Ha ett schysst språkbruk till och om andra! Hur du agerar och vad du säger påverkar spelarnas beteende och klimatet under matchen.

Som förälder – Beröm positiva beteenden! Att ha roligt och vara en del av en gemenskap är för många barn viktigare än prestationerna och resultat. Det är därför viktigt att berömma och heja på annat än prestation, så som ett schysst beteende eller att barnen vågar testa nya saker.

Som ledare – Heja på alla! Alla mår bra av att bli peppade.
Du skapar också ett schysst klimat genom att hälsa på de du möter.

Efter match

Uppmuntra till möjligheten för nya kompisar! Andra lag är förvisso motståndare i matchen men uppmuntra att bjuda in till gemenskap mellan lagen efter matchens slut. Motståndarna är andra jämnåriga med samma intresse – alltså möjliga vänner!

Som förälder – Stötta! Om ditt barn upplever att något oschysst hänt är det viktigt att låta barnets berättande stå i centrum. Ta dig tid att lyssna och ta barnets tankar och känslor på allvar.

Som ledare – Var nyfiken! Ställ frågor till spelarna om hur matchen kändes. Vad var roligast? Testade dem något nytt? Kändes något mindre bra? Kom ihåg att lyssna på svaren du får och heja ännu schysstare nästa match.

”Heja på alla barn, inte bara era egna”

Ken Sema, Svenska Fotbollslandslaget

Huvudsponsorer Norrköpings Fotbollsfest
Partners